Ma már köztudott, hogy a korai kötődés minősége a későbbi személyiségfejlődés alapjául szolgál. De mit tehetünk azokért a gyerekekért, akiknek a körülményeik úgy hozták, hogy ez nem adatott meg? Aletha J. Solter pszichológus szerint a későbbiekben is orvosolható a probléma, csupán azt az eszközt kell megtanulnunk használni, ami a gyerekek nyelvén szól. Ez pedig a játék.

A gyerekek elsődlegesen az anyjukhoz, majd az apjukhoz, az őket gondozókhoz kötődnek. Ennek a korai kapcsolatnak a megerősítése biztosítja a gyerek érzelmi biztonságát és önbizalmát, ami az egészséges fejlődéshez nélkülözhetetlen. A biztonságos kötődés kialakulása az első évekre összpontosul. A kisbaba már édesanyja pocakjában is érzékeli azokat az energiákat, amelyek őt körülveszik, és ez a fajta érzékenység a születést követően sem szűnik meg.

Kérdés, hogy mi történik, ha az első évek során olyan körülmények közé kerül a család, hogy a szükséges bizalomépítés nem valósulhat meg? Mi történik az örökbe fogadott gyerekekkel, vagy azokkal, akiknek a szülei depresszióban szenvedtek, esetleg váratlan költözés vagy válás miatt elszakadtak egymástól egy időre?

Az élet néha olyan kihívások elé állít minket, amelyekkel szemben ugyan tehetetlenek vagyunk, mégis bűntudatot ébresztenek bennünk. Rossz szülőknek gondoljuk magunkat, mert a kezdetekkor nem lehettünk azok a szülők, akikre a gyerekünknek szüksége lett volna. De vajon jóvá tehető, kárpótolható-e mindez?

Aletha J. Solter amerikai–svájci pszichológus szerint sosem késő változtatni a kapcsolatunkon és megerősíteni azt a köteléket, amelyet korábban nem tudtunk. Gyógyító és kapcsolódó játékok című könyvében olyan ötletekkel és megoldásokkal szolgál a szülő-gyerek kapcsolat javítására, a kötődés megerősítésére, amelyek a gyerekek nyelvén szólnak.

A játék eszközét hívja segítségül, hiszen a gyerekek is ezt használják mindenre: a feszültségek levezetésére, az önkifejezésre és a kapcsolódásra is. A fantáziájuk és szabad tevékenységük közös munkájaként tudják feldolgozni a bennük (tudattalanul) jelen lévő feszültségeket, problémákat, gátlásokat, vagyis mindazt, ami foglalkoztatja őket.

A szülővel való bizonytalan kapcsolat is éppen ezért hasonlóan gyógyítható. Ha mi, szülők megértjük, hogy mire vágyik a lelkük valójában, a belénk vetett bizalmuk is visszanyerhető. Solter könyvében 9 olyan játékformát sorol fel, amelyek segítségünkre lehetnek a kötődés megerősítésében, mi pedig ebből szemezgettünk nektek:

A teljes cikk: 4 játéktípus, ami erősíti a szülő-gyerek kapcsolatot és a kötődést