A nagy sikerre való tekintettel új diákverseny indul – ezúttal gimnáziumoknak

Április 12-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.

A Privátbankár.hu a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány támogatásával az idén már másodszor rendezi meg a Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! című diákversenyt. Míg tavaly ősszel a technikumok és a szakképző iskolák tanulói mérhették össze a pénzügyekről megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukat, addig ezúttal a gimnáziumok diákjai csapnak össze az online térben, három fordulóban, 2021. április 13. és május 19. között.

A kezdeményezés elsődleges és legfontosabb célja, hogy az elsősorban a gyakorlati tudásra koncentráló és a szakértők által összeállított, a diákok nyelvén íródott oktatási anyag segítségével a lehető legtöbb fiatal játékos formában elsajátítsa azokat az alapvető pénzügyi ismereteket, amelyek elengedhetetlenek a későbbiek során. A szervezők azokat a diákokat is szeretnék minél nagyobb számban megszólítani, akik kevésbé jó háttérrel rendelkeznek.

Mikor lesz a verseny?

A verseny – mely szakértői bizottságának elnöke Bod Péter Ákos volt jegybankelnök – 3, online megrendezett fordulóból áll.

 • Az első forduló időpontja: 2021. április 13.
 • A második forduló időpontja (megyei versenyek): 2021. április 15-29.
 • Az országos döntő időpontja: 2021. május 19.

Hogyan kell jelentkezni?

A tanulók négyfős csapatokban vehetnek részt, korhatár nélkül, amennyiben 2021. április 12-én délig kitöltik a diakforum.hu oldalon található jelentkezési lapot. A versennyel kapcsolatos további információk és a versenyszabályzat is itt található. A szervezők teszt versenyfeladatokat is közzétettek ezen az oldalon, így a diákok, illetve bárki más már most tesztelhetik a tudásukat.

Mit lehet nyerni?

Nemcsak a győztes csapat tagjai részesülnek jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel:

 • a döntő első három helyezett csapatának tagjai és kísérő tanára számára bécsi egynapos tanulmányutat szervezünk az Erste Bank támogatásával, amelyre a döntő időpontjához képest 1 éven belül kerül sor.
 • a Magyar Biztosítók Szövetsége egy laptopot ajánlott fel annak a pedagógusnak, aki
  – a legtöbb diákot készíti fel a versenyre
  – és iskolája nem szerepel a HVG A 100 legjobb gimnázium középiskolai rangsorában
 • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 250 000 forint összegű ajándékutalványt ajánlott fel a “Feltörekvő Junior Klasszisnak” – azaz a legnagyobb fejlődést elérő, az országos döntőbe bejutott csapatok közül a legalacsonyabb tanulmányi átlaggal rendelkező csapatnak és felkészítő tanárának. 
 • a Pénziránytű Alapítvány az országos döntő első 3 helyezett csapatának 1-1 hordozható bluetooth hangszórót ajánlott fel.
 • a Pénzügyminisztérium 150 ezer forint értékű ajándékutalványt ajánlott fel.
 • a Fundamenta Lakáskassza a három, legtöbb csapatot indító pedagógus számára egyenként 50 ezer forint értékű ajándékutalványt ajánlott fel.
 • a Giro Zrt. az EU-s régiós felosztás szerinti három leghátrányosabb régióból érkező (9 megye), az országos döntőn legjobb eredmény elérő csapatot 100 000 forint értékű digitális eszközökkel/internet-előfizetéssel támogatja.

„Az Erste Bankot több mint 200 évvel ezelőtt azzal a céllal alapították, hogy társadalmi státuszra, nemzetiségre, hitre, nemi hovatartozásra, életkorra való tekintet nélkül mindenki részesülhessen a jólétből, így a pénzügyi termékek és szolgáltatások mindenki számára hozzáférhetőek legyenek. Segíteni sokféleképp lehet, hagyományos szerepe mellett az Erste egy sor, társadalmilag hasznos kezdeményezést is támogat. Különösen fontos a fiatalok pénzügyi oktatása, edukációja, hogy a diákok minél tudatosabbak legyenek a pénzügyekben, így ők lesznek a bankszektor legjobb ügyfelei” – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a verseny szervezői által tartott online sajtótájékoztatón.

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik küldetése az önkéntes jogkövetés ösztönzése és adómorál növelése, valamint az alapvető adózási ismeretek átadása, melynek alapját az új generációk pénzügyitudatosságának és az adótudatosságának növelése adja.  Feladatunkat a tavalyi évtől Adótudatossági Stratégia mentén látjuk el, melynek hangsúlyos eleme, hogy a jövő adózóit a mindennapok során is hasznosítható tudással lássuk el, azaz készség szintjén rendelkezzenek alapismeretekkel az adózás területén és tisztában legyenek az adózás lényegével. A fiatalok pénzügyekről szóló ismeretei között a közteherviseléshez kapcsolódó szabályoknak is fontos szerep jut, ezért a NAV évek óta részese és támogatója az ismeretszerzést szolgáló versenyeknek, melyek az iskolai keretek mellett segítik a tanulókat az elméleti tudáson felül a gyakorlati ismeretek megszerzésére is” – közölte Sinkáné dr. Csendes Ágnes, a NAV adóügyi szakfőigazgatója.

A teljes cikk: A nagy sikerre való tekintettel új diákverseny indul – ezúttal gimnáziumoknak