Év Fajai Fesztivál – 2019

A rendezvény a Madarak és Fák Napja programból nőtte ki magát. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Petőfi Irodalmi Múzeum, mint főszervezők azt a célt tűzték ki, hogy ezen a napon ne csak a madarak és fák legyenek fókuszpontban, hanem egy helyen és egy időben az összes év faja és értéke bemutatkozhasson.

A standok száma évről évre növekszik. Május 11-én (szombat) Budapesten a Jókai-kertbe (1121 Budapest Költő u. 21) várjuk a családokat, hiszen a megszokott kiállítók és játékok mellett most meghallgathatják az érdeklődők a MintaPinty Zenekar Mini-Lemezbemutató koncertjét, és idén velünk lesz az év gyógynövényével a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya is. A látogatók simogathatnak dínólábnyomot, pecázhatnak a gólyatöccsel, előadásokat hallgathatnak, természetismereti vetélkedőkön, interaktív játékokon, kézműves foglalkozásokon és odúkukucskáló túrán is részt vehetnek. A programok ingyenesek! 

Programok: Egész napos programok 10.00-17.00-ig 
Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár – könyvtár megtekintése, könyvritkaságok bemutatása, társasjáték, kvízjátékok, színezők, teaház. A rendezvény idejére a Könyvtár társasjáték színhelyévé alakul át. Bemutatásra kerülnek könyvritkaságok (különös tekintettel az 1894 óta folyamatosan megjelenő Aquila c. évkönyvre). 

Madárbarát kert program – A látogatóknak lehetőségük adódik a madárvédelmi eszközök közvetlen megismerésére „Madarat tolláról játék” – Toll- és madárfelismerés, fészek tipp mix, mYnest természetfotós játszótér bemutatása, használata. Rejtőzködő állatok megkeresése játék, madaras memória-bajnokság. 

„Év madara, a gólyatöcs” rajzpályázatra beérkezett gyermek és felnőtt alkotások kiállítása a Pavilonban„Magyarország madárvilága” című kiállítás a Pavilonban. 

Év fajai/értékei standok:
Az év madara a gólyatöcs – Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMennyire ismered az év madarát? – totó. 
Öltözz a gólyatöcs színeibe – fekete, fehér, piros
Mit eszik a gólyatöcs? Pecázd ki a számára megfelelő táplálékokat.  

Az év kétéltűje a foltos szalamandra – Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya.Játékos ismeretterjesztés, foltos szalamandra vándorkiállítás, Magyarország gyíkjai vándorkiállítás. Kvíz, memóriajáték, és számos érdekesség, ami hazánk kétéltűiről és hüllőiről megtudható. 

Az év gombája a bronzos vargánya – Magyar Mikológia TársaságÁltalános gombásztotó, gasztrototó, szókereső, színezők, labirintusok, képfelismerő feladatok (ehető-mérgező). Gombabemutató (friss gombák bemutatója, időjárás függvénye).  

Az Év ősmaradványa a Komlosarus (dinoszaurusz) – Magyarhoni Földtani Társulat Az Év ásványa a galenit – Magyarhoni Földtani TársulatInteraktív ismeretterjesztő játékok: társasjáték (dinó), színezők, óriás kirakók, feladatok. Bemutató anyag: Simogasd meg a Komlosaurus lábnyomát! Érezd a galenit súlyát 

Az év hala a vörösszárnyú keszeg – Magyar Haltani TársaságAkvárium élő állattal, filmvetítés. Az év rovara a havasi cincér – Magyar Rovartani Társaság

Az év vadvirága a magyar zergevirág – Magyar Természettudományi Múzeum 

Az év emlőse az eurázsiai hiúz – a Vadonleső csapata 

Az év gyógynövénye az orbáncfű – Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya
Gyógynövények mikroszkópos vizsgálata, illóolaj-felismerés, színezők, interaktív és játékos feladatok, tesztek, totók és más szórakoztató játékok az orbáncfűvel és más gyógynövényeinkkel kapcsolatban. 

Méheket, a méhészetet, a biodiverzitás fontosságát hangsúlyozó és népszerűsítő program – Hegyvidék Zöld Iroda  Csipogó játszóház – Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Az óvódás és kisiskolás gyerekek fa kirakók és óriás memória játékok segítségével ismerkedhetnek meg a gyakorlati madárvédelemmel és a madarak élőhelyeinek védelmével. A kicsit nagyobbak kipróbálhatják, milyen ügyesen járnak gólyalábbal és lúdlábbal. Fajismereti molinónk segítségév megismerhetik a kertek madarait. 

MME Bolt Madárbarát eszközök, könyvek, CD-DVD, megfigyelési eszközök, ajándéktárgyak vásárlási lehetősége. Cincér piacNemzeti parki termékek. A védjegy a vásárlók és fogyasztók felé minőségi garanciát jelent, hogy a termék, szolgáltatás az adott régióból származik,
környezetkímélő módon előállított, jó minőségű, és az adott területhez közvetlenül kapcsolódik. 

Petőfi Irodalmi Múzeum játékos feladatai a Jókai-kertben

Jókai és a természet-kalandfüzet, hajtogató, totó, szövegfelismerő kvíz – játékok kicsiknek és nagyoknak 

Időponthoz kötött programok:
 10.00-11.30  Madárgyűrűzési bemutató
10.30  Szakvezetéses séta a Jókai-kertben 
10.30-14.30 Arcfestés az év fajaival
11.00-11.30 Széll Győző előadás a havasi cincérről a Pavilonban
11.30 MintaPinty Zenekar Mini-Lemezbemutató koncert
12.30  Szakvezetés a Jókai szobában (létszám: 12 fő; regisztráció a helyszínen)
13.00-13.30 Tarjányi Niki előadása a hiúzról a Pavilonban
14.00  Szakvezetéses séta a Jókai-kertben 
14.00 Jókai-kert mesterséges költőodúinak szemléje, odúlakó énekesmadarak költésének megfigyelése („odúkukucskáló túra”) 
15.00 Szakvezetés a Jókai szobában (létszám: 12 fő; regisztráció a helyszínen)

További információ: http://www.mme.hu/ev-fajai-fesztival-2019

Legutóbbi bejegyzések

Archívum