Összesen 19 gyerekefejhallgatót vizsgált meg a német Stiftung Warentest, és teljes mértékben egyikkel sem volt megelégedve. A vizsgálatba 14 és 50 euró közötti fejhallgatókat vontak be, vagyis a felső határ a jelenlegi árfolyamon átszámolva valamivel több mint 18 ezer forint felett volt (ez a 27 százalékos európai rekorder áfa miatt nálunk némileg magasabb is lehet), a többség azonban inkább a sáv alsó végéhez állt közelebb.

A teszt két legfontosabb szempontja az anyagminőség és a hangerő, illetve utóbbin belül a hangminőség volt. Az anyagválasztásban egy terméknél, egy Trust Sonin Kids modellnél túl nagy mennyiségű naftalint (egy egyszerű felépítésű aromás szénhidrogént) azonosítottak, ami azért fontos, mert pont a fejhallgató párnás részén volt, amely közvetlenül érintkezik a gyerek fülével, a naftalin pedig (nagyobb dózisban) rákkeltő hatású anyag.

A hangminőséget általában csapnivalónak minősítette a Stiftung Warentest, ám ennél sokkal fontosabb, hogy a 19-ből három fejhallgató nemcsak ricsajos, de borzasztóan hangos is volt. A tudományos konszenzus szerint egy gyereknél heti 40 órás fejhallgató-használatot feltételezve nem szabadna 85 decibelnél hangosabbnak lennie az eszközöknek, de a 19-ből három nem teljesítette ezt az alapvető feltételt. Ha nem figyel oda a szülő, akkor a gyerek hosszabb távon halláskárosodást szenvedhet ezek túlzott mértékű használatával.

Egyetlen fejhallgató sem kapott „elfogadhatónál” jobb minősítést, de ezen belül a relatív győztes a JBL egyik modellje (JR300, ára Magyarországon jelenleg 15 ezer forint körül van) lett, a dobogóra pedig a Tonies és az eKids egy-egy terméke fért még fel (előbbi 30, utóbbi 25 euróba kerül Németországban).

Forrás: www.g7.hu