Okostelefon trendek szülőknek

Bizonyára minden szülőt foglalkoztat, hogy mit csinálnak a gyerekek mostanában az okostelefonjaikon. A biztonsági megoldásokat fejlesztő ESET szakértői összegyűjtötték, melyek a legnépszerűbb online tevékenységek a gyerekek körében – és hogy szülőként milyen kockázatokra figyeljünk.

1.    Milyen közösségi felületeket használnak?
A mai fiatalok a közösségi média platformokat és a hozzájuk tartozó alkalmazásokat, az Instagramot, a TikTokot és a YouTube-ot használják.
– A legtöbb fiatal a telefonjáról használja a közösségi média felületeit, és ezeken keresztül osztja meg a hétköznapok legfontosabb eseményeit.
– Ezek a felületek nem csak tartalmak megosztására szolgálnak, hanem kapcsolatépítésre, kommunikációra – sok esetben pedig zaklatás színterévé is válhatnak.
– Minden közösségi platform esetében vannak nyilvános (public), illetve személyes (private) profilok. A privát fiók kizárja az illetéktelen személyeket és csak azok láthatják a közzétett tartalmakat, akik előzetes engedélyt kaptak erre.

2.    Kikkel beszélgetnek?
A legtöbb közösségi média felület rendelkezik DM (direct message = közvetlen üzenet) funkcióval. A felülettől és a fiók biztonsági beállításaitól függően pedig kéretlen üzenetek is előfordulhatnak a bejövő levelek között.

3.    Mivel játszanak?
A telefonos játékokkal kapcsolatban érdemes szem előtt tartanunk az alábbiakat:
– A gyerekek online közösségek tagjaivá válnak a digitális játékok közben.
– Sok játékot csapatként, beépített interakciókkal (mikrofon, chat stb.) játszanak.
– A legtöbb applikáció beépített vásárlásokat is tartalmaz, amelyek gyorsan összeadódhatnak.

Manapság az okostelefon már alapnak számít a tizenévesek körében, ezt a helyzetet kezelni kell, nem pedig tiltani. A legjobb védelmet a tudatosság mellett a folyamatos kommunikáció jelenti.

További érdekes és informatív tartalmakért látogasson el az ESET családi oldalára: https://www.eset.com/hu/ovd-gyermeked-a-neten/

Forrás: mti.hu