Meglehetősen sok tényezőt figyelembe vettük a kertünk megtervezésekor. Szerettünk volna benne közösségi teret, virágokat, egy kis konyhakertet, modern vonásokat, kényelmet, praktikumot, na és persze azt, hogy a kislányunk is jól érezze magát benne.

Nem akartunk ugyanakkor komplett kalandparkot itthonra, mert pontosan tudjuk, hogy a gyerekek minden – felnőttek által jónak ítélt– játékra hamar ráunnak. Ráadásul egy kilométeren belül négy játszótér és két szabadtéri konditerem vesz körbe minket, teljesen felesleges volt tehát beruháznunk egy ilyen jellegű projektre a saját kertünkben. 

Akkor mégis hogyan lesz gyerekbarát egy kert?

A kert csodálatos erőforrás lehet a szülők számára, hiszen egyszerre képezheti a tanulás, a szórakozás és a fejlődés helyszínét. A gyermekbarát kertnek természetesen biztonságos helynek kell lennie, de egy ilyen tér létrehozása nem csak a biztonságról szól, hanem arról is, hogy jól és felszabadultan érezzük magunkat odakinn.

Legyen elég tér

Eljön annak is az ideje, amikor a legbámulatosabb és legkényesebb virágokat gondozhatod a kertedben, de a kisgyermekkor nem ilyen. Teljesen felesleges azt lesned, mikor törnek le a méregdrága növényeid ágai, miközben odakinn labdáznak a kicsik, ettől mindenki csak feszültté válik.

Lehetnek olyan részek, pl. kaspók a teraszon, vagy más, eldugottabb ágyások, amiket te uralsz, de hiába is mutatnának jól a csodaszép virágaid, nincs értelme odaültetned őket a focipálya szélére. Legyen a gyerekeknek saját helyük, ahol nyugodtan, fesztelenül, komolyabb keretek nélkül játszhatnak!

Minden évszakban élvezhető legyen

A kertekben gyakran rengeteg időt töltünk a melegebb hónapokban, de a hidegebb évszakokban elhanyagoljuk őket. Pedig egy tökéletes kert nem csak a nyár derekán, hanem a tél közepén is élvezhető, és különféle lehetőségeket kínál a kikapcsolódásra.

A kisebb kertépület, vagy valamilyen fedett felület, pergola létrehozása segíthet, hogy a gyerekek minden évszakban, vagy éppen időjárási körülmények mellett a szabadban lehessenek.

Pl. egy üvegház lehetőséget biztosít a tanulásra, a termesztésre, és nem csak nyáron, hanem télen is segítséget nyújt az aktív programok megszervezésében – arról nem is beszélve, hogy a meglátogatása után további elfoglaltságot biztosít a konyhában, sütés-főzés formájában. Egy fűtött kerti épület már nagyobb beruházás, de a különösen hideg vidékeken csodás lehetőségeket tartogat. 

A teljes cikk: Tavaszi projekt: 5 ötlet egy gyerekbarát kert kialakításához