Zöldebben az élet: néhány tipp, hogy gyerek ne csak lássa, érezze is a természetet

Bár megváltoztak a hétköznapjaink, sokkal több időt töltünk a négy fal között, a természet közelségéről így sem szükséges lemondanunk, az iránta érzett szeretetünket pedig akár otthon is át tudjuk adni a gyerekeknek.

Szeretünk kirándulni, megérezni a természet illatát, színeit, változásait. Bár a járvány óta mindezeket csak korlátozva tudjuk élvezni, a gyerekek akár ilyenkor is magukba tudják szívni ezek pozitív hatását – akár egy rövid séta alkalmával, akár a saját kertünkben, ha van, de akár egy apró erkélyen is.

Az egészen kicsi gyerekeknek nem is kell feltétlenül szavakkal beszélnünk az őket körülvevő növényekről, virágokról vagy élővilágról, hiszen azt csinálják, amit mi: imádnak utánozni, „feladatokat elvégezni.” Ha például meglátunk egy szemetet eldobva, megbeszélhetjük, hogy az mennyire nem a természet része, nem illik oda. Majd játszhatjuk, hogy ki látja meg először a szemetest, ahová bedobjuk a miénket. Sajnos természetes vizekben is sok az oda nem illő, az állatvilágra káros anyagot látunk. Ha elmagyarázzuk a saját nyelvükre fordítva, ők is megérthetik a lényeget: hiszen milyen furcsa is lenne, ha otthon, a lakóhelyünkön így élnénk, nem igaz?

Persze igencsak gyerekfüggő, melyikükre mi, hogyan hat, ezt ki kell tapasztalni. Van olyan gyerkőc, akinél a mesékkel lehet felkelteni az érdeklődést a természeti csodákra, másoknál rajzzal, vagy kézműveskedéssel kiegészítve.

Akár egy tojáshéjból és néhány apró virágból is válhat tavaszi dekoráció

Bár a jelenlegi korlátozás nem tiltja, hogy a velünk egy háztartásban élőkkel együtt egészségügyi sétát tegyünk, mégis ajánlott mindezt olyan helyre szerveznünk, ahol nem tömegben, kiépített környezetben töltjük ezt az időt. Mindez nem csupán egészségügyi okokból jobb választás, hanem a természet megfigyelése szempontjából is: így még könnyebben tudják a gyerekek befogadni a hangokat, illatokat és színeket.

Az élő környezetből otthonra is tudunk csempészni. Ültessük át például együtt a szobanövényeket, vessünk magokat és neveljünk együtt palántákat! Akár egy kisebb terasz vagy balkon is elég ahhoz, hogy paradicsomot, paprikát, epret vagy cukkinit termesszünk. „Munka” közben nyugodtan hagyjuk, hogy földes legyen a gyerek keze! Így érezni fogja a föld és a növények illatát.

Akár a kertben vagy a korábban tett kirándulások alkalmával gyűjtött kincsek is remek programot nyújthatnak: a gallyakból építhetünk hajót, házikót, a faleveleket összefűzhetjük dekoráció gyanánt vagy festékbe mártva csodálatos képeket is kreálhatunk velük. A termésekkel akár a lakást is feldíszíthetjük az adott évszaknak megfelelően.

Nem csupán a kertes házak kiváltsága lehet a madáretető: akár az erkélyünkre vagy az ablakba is helyezhetünk egyet.

Ezek a tevékenységek nemcsak remek programok is lehetnek együtt, de általuk a gyerekeink játékosan tanulhatják meg azt, hogy a természet mennyire sokszínű és milyen sok módon része az életünknek – még akkor is, ha most csak ritkábban tudjuk élvezni.

Forrás: http://www.lakaskultura.hu/