May 10, 2024

A cseresznyevirágzás a tavasz fénypontja, nemcsak Japánban, hanem Magyarország számos pontján is megcsodálhatjuk. 12 gyönyörű helyszínt gyűjtöttünk össze, amik felkeresése akár egy tökéletes hétvégi program is lehet.

Mindenekelőtt fontos tudni, hogy mikor is virágoznak a cseresznyefák, hiszen a tavasz március elején kezdődik, de a fák virágzása egy kicsit későbbre várható, nagyjából április elejére. A varázslatos cseresznyevirágzás akár május közepéig is eltarthat, de a legjobb időpontnak – tapasztalatok alapján – áprilist tartjuk a természeti jelenség csodálására. Összegyűjtöttünk 12 hazai helyszínt, ahol kellemes tavaszi sétát tehetünk a gyönyörű környezetben, feltéve, ha a bolondos időjárás is engedi. 

Budai Vár, Tóth Árpád sétány

Az egyik legnépszerűbb pontja a fővárosnak a cseresznyevirágzás idején nem véletlenül a Tóth Árpád sétány, ami a Budai Várnegyedben található és Budapest legszebb sétányának is mondható, hiszen a környezet, a fák és a kilátás is magáért beszél. A Tóth Árpád sétányról érdemes tudni, hogy egy szelet történelem is tartozik hozzá, hiszen már a 18. században is létezett, igaz akkoriban még katonai céllal hozták létre, később kettős fasort telepítettek rá és a főváros első sétánya megalakult teljes pompájában. A sétálást kedvelőknek azt ajánljuk, hogy egészen a Clark Ádám tértől gyalog közelítsék meg a sétányt és útközben a Halászbástyát is érintsék, így egy budapesti panorámát is be lehet iktatni a kikapcsolódásba. A sétányon jó pár pad is található, egészen közel a cseresznyefákhoz, így tökéletes helyszín a virágzó fák közeli szemlélésére.

Japán cseresznyefák virágoznak a Tóth Árpád sétányon. Fotó: Laszló Szirtesi/Getty Images

ELTE Füvészkert, Sakura ünnep

A pesti oldal is rejteget szépségeket, tökéletes tavaszi program lehet ellátogatni az ELTE Füvészkertjébe, ahol 2024-ben április 6-7. és 13-14. között rendezik a Sakura ünnepet. Ilyenkor a parkba látogatók a japán tradíciók szerint a helyszínen piknikeznek és gyönyörködnek a fák virágzásában.

Az ünnep idején japán kultúrával kapcsolatos programokkal is várja a Füvészkert a résztvevőket.

Például  japán nyelvórával, japán zenei és harcművészeti bemutatóval készülnek. A környéken pedig érdemes még ellátogatni az ELTE Füvészkert szomszédságában található Orczy-kertbe is, ahol egy nagy zöld területen szintén felfedezhetünk jó pár virágzó fát, és sétálhatunk egy kellemeset. 

Zuglói Japánkert

A japán vonatkozásnál maradva, a méltán híres Zuglói Japánkert is egy tökéletes tavaszi programhelyszín lehet. A Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola udvarán található japánkert meglátogatásával igazán autentikus élmény keretein belül csodálhatjuk meg a virágzó fákat és tudhatunk meg sok érdekességet a japán kultúráról. A közel 100 éves japánkertet tavasszal a legcélszerűbb meglátogatni, hiszen ilyenkor virágzik a páfrányfenyő, a japánakác és a cikkünk központjában álló cseresznyefa is. A kertben a növények mellett egy tórendszer, izgalmas szikla- és kőcsoportok, műtárgyak és hangulatos ösvények színesítik a kert összetételét.

Virágzó cseresznyefa
Illusztráció. Fotó: Getty Images

Fővárosi Állat- és Növénykert 

Kissé kilóg a listánkból a következő helyszín, hiszen legtöbben nem a virágok miatt látogatnak a Budapesti Állat- és Növénykertbe, ugyanakkor a japánkert tökéletesen kiegészíti  a többi programlehetőség élményét. A tavasz egyébként is a legkedvezőbb évszak időjárás tekintetében az állatkert meglátogatásához, ráadásul az állatok aranyos forgatagában megcsodálhatják a látogatók a virágba borult fákat is. Az állatkertből kilépve sem okoz csalódást a látvány, hiszen a városligeti andalgás is egy csodás program az átmeneti időben.

Budai Arborétum

Visszatérünk a budai oldal cseresznyefáira, a Budai Arborétum egy kevésbé zsúfolt cseresznyevirág lelőhely, ami tökéletes helyszín egy kiadós sétára vagy egy kellemes piknikre, miközben figyeljük, ahogy ébredezik a természet tavasszal. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Arborétuma 7,5 hektáron fekszik a Budai-hegység délkeleti szélén. Nagy és tágas természeti kincs Budapest szívében, hiszen bejárata mindössze pár perc sétára található a Móricz Zsigmond körtértől. Könnyen megközelíthető, így bármikor tökéletes választás lehet kicsit elvonulni a nagyváros zajaitól pár órára.

Érdeklődők a Dísznövény Kiállítás 2022 - Tavaszkert Dísznövény Szakkiállítás és Vásáron a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Arborétumában.
Érdeklődők a Dísznövény Kiállítás 2022 – Tavaszkert Dísznövény Szakkiállítás és Vásáron a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Arborétumában. A háttérben virágzik a cseresznyefa. Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

A híres nagykörűi cseresznyefák

A Tisza mentén található Nagykörű egy Jász-Nagykun-Szolnokban kis falu, aminek az egyik legnagyobb büszkeségei a cseresznyései. A Körűi medence rendkívül kedvező éghajlati és talaj feltételekkel rendelkezik a cseresznye számára, így a környék sok helyen virágba borul a cseresznyevirágzás időszakában.  Ahogy korábban a Sokszínűvidék írta, falu legtöbb cseresznyefája Nagykörű templomkertjében található, a 200 hektáros területen több mint 100 fajta cseresznyefa található, csodás látványt nyújt egy tavaszi kirándulás során.

További helyszínek: 12 pompás helyszín cseresznyevirágzás idején Magyarországon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *